Zeilmakerij

Zeilboot

Van origine is een zeilmakerij een werkplaats waar met name zeilen werden gemaakt voor zeilboten en voor de binnenvaart. De originele zeilmakerij is omdat de meeste zeilen nu met machines gemaakt worden zo goed als uitgestorven, er is echter een zeilmakerij 2.0 voor terug gekomen. Aan de ene kant zijn ze er nog steeds voor de schippers en worden er nog steeds wel zeilen met de hand gemaakt, aan de andere kant is het aanbod machinaal gemaakte zeilen enorme toegenomen en dat voor meer toepassingen dan alleen boten.

 

Breder geproduceerd dan voor boten alleen

 

In de moderne zeilmakerij worden boten nog steeds aangekleed met onder andere dekzeilen, biminis, buiskappen, kuiptenten, huik hoezen en bootkussen die overigens ook in de zeilmakerij worden gemaakt. Behalve voor boten wordt er breder geproduceerd in de zeilmakerij waar je in feite alle zeilen kunt laten maken die je wenst en de beste bescherming bieden tegen eigenlijk alles.

 

Koop je dekzeil op maat

 

Aanvankelijk was de zeilmakerij er vooral voor boten, gaandeweg werden de werkzaamheden verder uitgebreid. Dat was aan de ene kant bittere noodzaak, aan de andere kant ontdekten steeds meer branches de kwalitatief uitstekende zeilen. En dus koop je tegenwoordig bijvoorbeeld je dekzeil op maat en zeilen voor veranda’s, aanhangwagens, voor de tuinset, de parasol en de partytent en worden ze gebruikt als zonne- of schaduwdoeken. Daarmee is de opmars van de zeilmakerij nog niet ten einde, want ook de vrachtwagenindustrie onderkent de kwaliteiten van de verschillende zeilen die in een zeilmakerij gemaakt worden. Niet voor niets gebruiken ook agrariërs en industriëlen meer en meer zeil om producten af te schermen.

 

De zeilmakerij levert maatwerk

 

Het werk in de zeilmakerij is onvervalst maatwerk geworden en zo goed als alle wensen van de klant kunnen worden ingevuld; of het nou om zeil voor boten gaat of het zeil voor een veranda gebruikt wordt. De zeilmakerij heeft hard moeten werken om het hoofd boven water te houden, en dat – zo mag je nu toch best stellen- gelukt door maatwerk te leveren en door het assortiment sterk uit te breiden.

 

Zeilmakerijen gingen ook in de zonweringen

 

Daarmee is het hoofd geboden aan de teloorgang van steeds meer zeilmakerijen onder meer veroorzaakt door de stoomvaart en de introductie van de dieselmotor. Net op tijd werd geschakeld richting het produceren van artikelen van textiel, zoals dus bijvoorbeeld voor vrachtwagens. Zeilmakerijen gingen later ook wel in de zonwering, zonneschermen en jaloezieën.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *