Rijschool, rijles

Rijles

Je bent ouder dan 16 en een half en je mag beginnen met je rijbewijs, dit is sinds ongeveer een jaar zo. Het was eerst namelijk zo dat je pas vanaf 18 jaar pas een rijles mocht nemen bij een rijschool. Je ziet steeds meer vrienden van je die hun rijbewijs hebben gehaald of nog bezig zijn bij een rijschool en jij zou eigenlijk ook wel hieraan willen beginnen, je weet alleen nog niet hoe je dit gaat financieren. Misschien dat je ouders mee helpen te betalen of het zelfs helemaal voor je betalen, je hoort dat veel kinderen aan hun rijbewijs zijn begonnen omdat hun ouders dit hebben betaald, vaak is de voorwaarde dan dat je bijvoorbeeld niet mag beginnen met roken of drinken voor je 16e.

 

Wat is een autorijschool?

Je leert bij een autorijschool natuurlijk om te rijden, het voertuig besturen maar dit hoeft niet alleen bij een auto te zijn. Je neemt deel aan de opleiding rijbewijs categorie B, dit wordt ook wel de rijopleiding, rijbewijs opleiding of verkeersopleiding genoemd. Deze opleidingen worden verzorgt door een rijschool tegen betaling uiteraard. Deze opleiding zal bestaan uit een theorie en praktijktoets die je moet halen, net zoals bij een school opleiding. Er zijn ook rijscholen waar je niet alleen je autorijbewijs kunt halen maar ook andere voertuigen, zoals een motor ( categorie A ), Taxi ( Categorie TVT ), vrachtwagen ( Categorie C ) en scooter ( Categorie AM ).

 

Wat doet een autorijschool bij het praktijk gedeelte?

Een rijschool zorgt ervoor dat jij je rijbewijs kan halen en dat je voorbereid bent om later zelf de weg op te gaan. Hier zitten een aantal eisen aan vast die je moet halen voordat je de weg op mag. Een rijschool biedt een rijles aan waar je vooral zult gaan oefenen om kalm te blijven in moeilijke situaties. Er zijn dan ook oefenexamens waar je eigenlijk een echt examen doet maar er hangt niks van af. Je zult ongeveer 30 tot 40 rijlessen nodig hebben om aan het examen deel te nemen, het kan natuurlijk ook na 20 lessen als je hier klaar voor bent maar dit is vaak niet aan de orde.

Voordat je na een aantal lessen verder mag rijden en aan je tussentijds toets mag beginnen moet je eerst zorgen dat je je theorie examen hebt gehaald. Dit haal je bij het CBR en wordt door veel jongeren vaak onderschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *